divendres, 3 de maig del 2013

Gratinat de patata i pernil dolç (Concurs La Selva)

Avui porto una recepta amb la que participo en el concurs del Club de cuines de TV3 amb el pernil dolç de La Selva. La veritat és que em serveix d’excusa perfecta per presentar-vos un primer plat que us encantarà. Això sí, no és un plat gens adequat per l’operació biquini. De fet és un plat per quan fa una mica de fresca, i ara que sembla que tornem a la primavera potser no el trobareu tan adequat. Però preneu nota per quan s’acosti la tardor. De fet jo el vaig fer el dissabte, que el dia era més aviat rúfol, per poder fer-ne algunes fotos. L’he fet moltes vegades però mai li havia fet fotos, i això és exigència de les bases del concurs (que com té tants participants espero no guanyar; quina vergonya sortir a TV3).

La recepta no és pròpiament meva, és una adaptació lliure d’una recepta del Cuines. D’una fitxa, crec que del restaurant Vinya Rosa, sobre un Gratinat d’anxoves.


Ingredients (safata alta de tipus Duralex de 20x12’5 aprox):

  • Patates. En aquest cas vaig fer servir 3 petites (mig puny)
  • 1/2 ceba petita
  • 4-5 talls de pernil dolç
  • Formatge a llenques (de tipus Tranchette)
  • 125 ml de nata líquida
  • Llet (opcional)
  • Mantega
  • Formatge ratllat
  • Sal, pebre
  • Herbes al gust (opcional)

Elaboració

  1. Peleu les patates i talleu-les a rodanxes de 3mm de gruix (aproximadament).
  2. Peleu la ceba i talleu-la fina.
  3. Encamiseu la safata amb mantega.
    Fent capes
    Feu una primera capa de patates, salpebreu. Poseu-hi a sobre una capa formatge i pernil dolç, cobrint bé tots els espais. Repetiu una segona capa, afegint també ceba i uns brins d’herbes si us agraden (per exemple, orenga). 
  4. Finalment, podeu posar una última capa amb tots els ingredients o només una última capa fent de tapa amb patates.
  5. Cobriu amb la nata líquida (rebaixada amb llet si voleu)
  6. Poseu un polsim de formatge ratllat i tapeu amb paper d’alumini.
  7. Última capa
  8. En el forn prèviament escalfat a 180º, deixeu 1h i mitja. Si us agrada un gratinat molt torrat, podeu fer els últims 5 minuts de gratinat ‘salvatge.
Resultat final

És un plat molt adient per criatures, ve a se com un biquini de patata :-)

6 comentaris:

  1. Sí, no seria ben ben una recepta operación "biniki" però espero guanyis el concurs! I surtis a la tele és clar ;-)

    ResponElimina
  2. A frança he tastat unes patates fetes de forma similar, però no tenien el detall del pernil dolç i em penso que així encara han d'estar molt més bones!!! :)

    ResponElimina
  3. Han de ser molt bones, i segur que la canalla contentíssima amb un plat així, i la no tant canalla també!
    Sort en el concurs.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  4. Montse, si guanyo, et porto d'ajudanta :-)
    -----
    Oscar, les patates Pfafenhhofen de la Moritz són d'un estil semblant. Aquestes potser són més fàcils de menjar
    -----
    Glòria, crec que és un plat per guadir-lo a totes les edats. Sens dubte!!

    Una abraçada als tres

    ResponElimina
  5. Muy fan de estos gratinados, Maida! Como dice Óscar, me recuerda a la recete de dauphinoise (no me acuerdo si se escribe así... ;p) en cualquier caso, eso tiene que estar rico de verdad! Besets! Raquel

    ResponElimina
  6. Hola..., sí, sí, es muy el estilo. Por eso lo de que no es operación bikini para nada :-)

    ResponElimina