dijous, 8 de novembre del 2012

Albergínies farcides

No fa mala pinta, eh?

Amb aquesta recepta no us descobriré nous mons culinaris, és cert. Però ahir la vaig fer per al dinar d’avui, i tot i que de vegades en faig variacions, sempre està bona. I a més si en tens ganes, val la pena fer-ne unes quantes d'una vegada i després congelades queden molt bé.
Com a curiositat és un plat que no té tradició en la família, però jo si l'he implantat a casa meva.

Ingredients
  • 4 albergínies
  • 4 salsitxes crues
  • 2 cebes petites
  • 2 tomàquets
  • 1 xorret de brandi (opcional)
  • Formatge ratllat
Per la beixamel:
  • 35gr de farina
  • 35 gr de mantega
  • 350ml de llet

Preparació
1. Escalfem el forn a 200º.
2. Posem les albergínies en una safata. Per facilitar la cocció els hi podem fer uns talls en forma de reixeta. Les posem a coure mitja horeta (aproximadament, mentre fem la resta de preparació).
3. Comencem un sofregit amb la ceba picada ben fineta (o ratllada pel ratllador gros). Quan estigui cuita hi afegim el tomàquet ratllat i un pessic de sal. Deixem que vagi coent.
4.  Traiem la pell de les salsitxes i passem la carn per la paella. Amb una espàtula o qualsevol utensili que talli una mica i no ens espatlli la paella, l’anem esmicolant mentre es cou. Al cap de 2-3 minuts, afegim el brandi, i deixem coure una mica més perquè s’evapori l’alcohol.
5.  Retirem del foc i ho afegim al sofregit. Remenem.
6.  Segons la nostra habilitat paral·lelament a això podem ja haver començat a preparar la beixamel, i sinó ens hi posem ara. Aquesta és una beixamel molt senzilla de fer (sense sofregit de ceba) i que queda en una consistència perfecta per al nostre plat (si ens calgués més clara, afegiríem llet, i si la volem més espessa, més farina)
7.  Posem la mantega a un cassó i la deixem desfer. Afegim la farina remenant amb una batedora de barnilles. Això és el que se’n diu un Roux.
Petit truc: Si un dia teniu temps feu quantitat de roux. Podeu congelar-lo en porcions i després la beixamel només serà afegir llet.
8.  Cal coure el roux com més millor (la farina crua no és massa bona), sense que es cremi (mínim 5 minuts remenant)
9.  Afegim la llet (si l’hem tret de la nevera directament, va bé escalfar-la mig minut al microones) sense deixar de remenar. Afegim sal i deixem coure fins que agafi la consistència que ens interessi (recordeu que si la feu abans, es va espessint)
10. Traiem les albergínies del forn i les buidem intentat que no es trenquin. Normalment m’ajudo amb un utensili que tinc per fer boles de gelat (un petit).
11. Piquem la carn de l’albergínia i l’afegim al sofregit i la salsitxa. Afegim la beixamel i remenem
12. Farcim les albergínies amb aquesta pasta, cobrim amb formatge ratllat i gratinem 

Tot i que sembli molt llarg, el resultat és molt satisfactori i fa patxoca. Per gent amb poc temps podeu substituir el sofregit i la beixamel per algun producte ja preparat i segur que us quedarà molt bé també (Beixamel, he provat la del Mercadona per a altre plats, i la recomano)
Abans quan deia que vaig variant és perquè a vegades enlloc de picar la carn a mà, la passo per la trituradora (ull!!, sempre en cuit) o a vegades no hi barrejo la beixamel, sinó que la poso només per sobre. Feu proves i quedeu-vos amb l’opció que més us agradi.

2 comentaris:

  1. Hola Maida!
    A casa també són un clàssic que mai falla!!
    Ens encanten! I les variacions i consells que proposes estan molt bé!
    Molts petons!!!

    Nuni
    http://cuinetes.bloks.cat

    ResponElimina
  2. Gràcies pel comentari. La veritat és que m'adono que em vaig oblidar d'un altre consell. Si et sobra pasta, la pots fer servir per farcir pasta, com uns rigatoni o uns galets gegants

    ResponElimina