dimarts, 21 de gener del 2014

Sabores Taller de cuina i cotnes amb xocolata

Ha passat el Nadal i segur que heu cuinat molt i molt bo. Jo he cuinat molt poquet, al Nadal vaig molt de convidada. Segur que també us han fet regals relacionats amb la gastronomia tant en format objectes (a mi un munt de ‘pijadetes’ de Lekué) com en format activitats (cursos, tallers, viatges gastronòmics). Però aquestes coses no cal restringir-les a les festes. Segur que durant l’any teniu molts moments en què voleu regalar alguna cosa (aniversari, bones notícies: nova feina, descendència, ... o simplement ganes de fer un regal i una sorpresa). 
Una de les opcions de regal que segur que quedareu bé és un curs de cuina. I entre ells una bona oferta és la que té ‘Sabores. Taller de cocina. Fa un any els hi vaig regalar al meu pare i la meva germana un taller de sushi que ha tingut força rendiment a casa. Si mireu el calendari veureu que tenen molts tipus de cursos i en tots aprendreu.
Just abans de Nadal vaig tenir la sort que en Xesco Bueno (xef del restaurant Ca l’Esteve) i en Dani Chozas (responsable de Sabores) em convidessin a un Taller especial, un showcooking #cookmetender, amb la intenció de ensenyar-nos algunes propostes dels formadors de la casa. Evidentment vaig dir que sí.
A més, i com ha de ser, l’ensenyament va tenir la seva vessant pràctica, que tot i les vergonyes inicials dels blocaires presents, ràpidament es van convertir en un seguit de bones anècdotes. Sobretot a l’hora de fer neules. 

L'art de la neula (Foto @tiriti)
Els plats que ens van proposar van anar comandats per en Xesco en la vessant salada i per Marc Rodellas "xef pastisser" de la pastisseria Rodellas (http://neulesrodellas.com/) i Salvador García cap de pastisseria del Grup Sagardi (http://www.gruposagardi.com/?l=ca_es) en la vessant dolça.
Aquí teniu els plats:
- Caneló de poma verda farcit de brandada de bacallà, que també vam fer en presentació més simple a una cassoleta de pasta brisa. Plat que va quedar molt suau i que pot ser un entrant fantàstic.
Presentació cassoleta

- Arròs melós en tupinet amb trompetes de la mort, botifarra negra i cansalada. Un arròs que es fa al forn i partint del sec queda caldós. Molt gustós i adequat en mesos d'hivern.

- Fals ‘Phoskitos’ (tipus cake rolls). Sembla mentida, no havia tasta mai un Phoskitos, però aquesta versió em va semblar insuperable. 

- Unes neules fetes a mà amb la màquina de la pastisseria Rodellas. A mi no m’agraden les neules però aquestes me les menjo. I per als més llaminers banyades en xocolata. 

- I finalment dues opcions que barregen cotna de porc amb xocolata, una creació a mitges entre en Xesco i en Marc, que demostra que qui sap fer coses li surten bé les innovacions. Sí, no us espanteu, en vam quedar enamorats:
- Bombons de cotna garapinyada. Si teniu motlle de bombons, agafeu cotna, trossegeu-la ben petita, garapinyeu-la i feu-ne bombons. Flipareu. Ah! I sí mengeu la cotna garapinyada sola, també. 

- Cotnes recobertes de xocolata. Aquesta és la fàcil recepta que us explicaré (la vaig portar com a snack per Sant Esteve i tothom en va quedar molt satisfet) 

Ingredients:
- Cotnes (morro de porc fregit): si pot ser de bona qualitat
- Xocolata. Com més bo millor. Aquí vam fer servir Valrhona Extra Bitter 61%
- Sal Maldon
- Bastons per clavar les cotnes

Elaboració
  1. Clavem les cotnes en els bastons.
  2. Desfem la xocolata. Ho podem fer al microones (sempre en diverses tongades i controlant que no se’ns cremi) o al bany maria.
  3. Temperem la xocolata (refredar-la fins als 30ºC aprox). Això és fa posant-la sobre una superfície neta i anar removent-la fins que agafi la temperatura adequada (jo ho controlo amb un termòmetre làser de vi). Si això ho trobeu difícil, una manera de baixar la temperatura és afegir una mica de xocolata sense desfer a la xocolata ja desfeta. Temperar serveix perquè la xocolata sigui més brillant en assecar-se.
  4. Banyem les cotnes en la xocolata, i els hi donem un parell de voltes fins que no regalimin.
  5. Clavem els bastons en alguna base on no es toquin (per exemple porexpan). Quan es comenci a endurir la xocolata, hi tirem uns cristalls de sal.
  6. Deixem endurir del tot i ja els podem servir. Per exemple, en un pot de vidre alt.
I clar després de les 3 hores de taller, la millor part va ser poder degustar les preparacions que havíem fet entre tots, acompanyades del vi que també fan a Ca l’Esteve.

Gràcies per haver-m’hi convidat!

El superequip
Per a més informació:
Sabores taller de cocina. C/Sant Lluis, 58. Barcelona. Telf: 931803341. 

http://www.tallerdecocinasabores.es/

7 comentaris:

  1. Vaig estar en un taller d'aquests... No vaig mai a trobades, però em feiaa gràcia coneixer el Xesco cara a cara... I d'allà vaig treure la recepta de l'arròs amb botifarres i "morcilla", que faig de tant en tant i que sempre trionfa... Si t'animes a publicar la del arròs melós, em farás content... ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. La Marina el va explicar una mica aquí: http://tapatdetapes.blogspot.com.es/2013/12/canelons-arrossos-neules-i-bombons-al.html però si vols et passo la recepta escanejada

      Elimina
    2. Ara mirant aquest enllaç, he vist una mica com anava... En tot cas i si no és molèstia, si que m'agradaria (ricard@esec.cat)

      Salut!!

      Elimina
  2. Un bon regal que nosaltres vam gaudir moltíssim, Maida. Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant, com sempre va ser una gran trobada. Compartir una estona amb vosaltres sempre és agradable!

      Elimina
  3. Les cotnes han estat un gran descobriment!! i això de combinar-les amb xoco fa bona pinta. Segur que vas triomfar :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. És una combinació que d'entrada fa por però val molt la pena

      Elimina