divendres, 22 de novembre de 2013

Crema de carbassó (per al temps de no calor)

Avui continuem amb plats senzills però que vénen de gust en dies com aquest. En aquest cas un plat que faig molt a sovint i que té la versatilitat de ser apte i agradable durant tot l'any (calent a l'hivern, fred a l'estiu). És una crema de verdures. La recepta ve del llibre de la Ruscalleda, Cuinar per ser feliç, i possiblement va serla primera que vaig fer i indubtablement la que més he fet.
En aquest cas la farem amb carbassons, però depèn de l'època també l'he fet amb espàrrecs i amb carabassa. Crec que en el llibre ella també proposa fer-ho amb carxofes (no sé perquè però no em ve massa de gust) o amb faves (ho sento però no m'agraden gens i qualsevol plat amb faves està descartat d'aquest blog). Si algú ho ha provat ja em direu.

Ingredients
Els ingredients que us poso són per la meva família (2 adults i una nena de 8 anys que se'n menja un petit bol)
- 1 carbassó d'un pam 
- 1 porro gran
- Oli i sal
- Mantega

Elaboració
Carbassó zebra
  1. Tallem a rodanxes ben primes el porro. Separem les anelles que queden al tallar.
  2. Rentem i pelem el carbassó (jo el pelo tipus zebra, deixant una mica de verd) i el tallem a rodanxes de mig dit com a màxim.
  3. Posem aproximadament un litre d'aigua a bullir.
  4. En una cassola o olla afegim oli i mantega. Hi posem les anelles del porro i les ofeguem durant 4-5 minuts fins que quedin cuites sense torrar-se.
  5. Afegim el carbassó, donem unesvoltes per barrejar-ho amb el porro i pugem el foc durant un parell o tres de minuts sense deixar de remenar.
  6. Salem les verdures i afegim l'aigua.
  7. Deixem coure durant 20-25 minuts a foc mig. NOTA: Alguna vegada mentre cou i afegeixo un formatge de tipus Tranchette però la veritat és que no cal.
  8. Triturem i ja el podem menjar (A l'estiu el podem deixar refredar i també és molt agradable)

Com a nota, dir que fent-lo així mai m'ha sortit amargant i no es troba cap mena de residu (fibres que a mi em molesten molt si menjo cremes)

4 comentaris:

  1. No faig gaires cremes, però aquesta m'agradaria...

    I com et vaig dir a Facebook, els estris La Creusset m'encanten... en tinc un munt...

    :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquesta al no portar crema de llet només té una mica de la cremositat de la mantega. A mí també m'encanten els estris de Le Creuset, el problema (a part del preu) és el pes i l'espai :-)

      Elimina
  2. Abans jo la feia i li posava crema de llet, però darrerament la faig com tú i la deixo només amb les verdures (bé, jo faig servir oli d'oliva en comptes de mantega). Boníssima :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que sense mantega és més sa, i a vegades també ho faig així. De totes maneres tot i no posar-hi crema de llet, em queda molt cremós.

      Elimina