dilluns, 11 de març del 2013

El Prat: un príncep de pota blava


#elpratessorprenent Aquest és un dels hashtags que es mouen a Instagram i Twitter per divulgar que tenim pràcticament un miracle a prop d’una gran ciutat. Potser trobareu que exagero però hi ha tres motius ben clars: El primer el vaig conèixer fa uns anys, amb un amic ornitòleg aficionat que em va portar al parc del Delta del Llobregat, un espai natural que el Prat comparteix amb altres municipis del Baix Llobregat. Si no hi heu anat, us ho recomano. Us sorprendrà la natura i sobretot la fauna que l’habita. Ocells totalment habituats als ‘ocells més grans’ que els sobrevolen cada tres minuts.
Els altres dos són dos productes que a vegades mengem sense plantejar-nos d’on vénen: la Carxofa Prat i el Pollastre de pota blava. Doncs sí, és una sort que tant a tocar d’una gran ciutat hagi el Parc agrari del delta, que en la seva extensió permet el cultiu de la carxofa i la cria del pollastre.
Fa uns dies i gràcies al sorteig de Gastroblocaires, vaig poder assistir a la trobada de gastroblocaires (o gastrobloguers, ara que ja es pot), una de les activitats que organitzava l’Associació de Gastronomia i Turisme del Prat i Baix Llobregat (@AGTBaix) per potenciar les Jornades Gastronòmiques Pota Blava i Carxofa Prat que arriben a la 4a edició.
Aquestes jornades (#marçgastronomic) tenen la seva cara més popular en els menús oferts pels restaurants del Prat, aquest any centrats especialment en el pollastre pota blava, sense oblidar la carxofa. Els menús s’ofereixen a un preu tancat de 20 a 25€ (amb maridatge Inedit) des de l’1 de març i fins al dia 31. Podeu trobar informació dels menús i els restaurants que els ofereixen aquí, així com també algunes receptes. També hi podeu veure la resta d’activitats complementàries que s’hi faran durant aquest període.
Restauradors, productors i blocaires
Així doncs per tal de fer-nos partícips d’aquests productes es va organitzar que va començar amb una sessió a la cuina del Centre cívic Sant Jordi: un showcooking impartit per Joan Figueras (Restaurant Sinfonia de l’Hotel Ciutat del Prat) i Susana Aragón (Restaurant ONAnuit) que ens van obsequiar amb diferents receptes: pits de polleta amb raïm confitat i reducció de vi de Montilla, pits de polleta al curry de fruites i el plat que em va captivar: confit de pota blava amb salsa de rostit, un plat que evoca a la caça pel seu sabor intens però elegant (4h de cocció en greix, oli en aquest cas, a baixa temperatura, 60-70º)
Resultat del showcooking
Va arribar aleshores Joan Ribas, president de la cooperativa agrícola, amb una caixa de carxofes acabades de collir. I mentre ell ens il·lustrava amb una mica de cultura de la carxofa, ens van presentar nous plats amb aquest producte: tempura de carxofa, ofegat de carxofa, faves, pèsols i pollastre. I el més agosarat de tots, el que ens va fer el mateix Joan, cor de carxofa en quatre talls, amanit només amb oli i vinagre i un polsim de sal. Demostrant que si el producte és bo, poques coses li fan falta. Sabor de la terra.
I com sempre el millor és la companyia de la resta dels gastroblocaires. Quan vas a qualsevol trobada saps que t’hi sentiràs a gust perquè comparteixes una passió, però quan hi xerres et trobes gent que comparteix moltes vegades alguna cosa més que la música, digue-li cinema, digue-li clics de Playmobil. Ep! I sempre et fa il·lusió que un gran bloguer i millor persona (Tiriti) et nomeni Lady Carxofa :-)
Tiriti fent foto (cortesia Mon d’April’s kitsch)
I la foto resultat (Cortesia de Tiriti de Tirinyam)
Plats i detall de la carta
La segona part va ser un dinar a un dels restaurants participants, OnaNuit, que tenen una carta la mar d’original. Els plats que ens van servir donaven també una idea de la cuina de Km.0 i dels productes del Prat: amanida de temporada, croquetes de rostit de pota blava, calçots amb romesco, botifarra del Berguedà amb carxofa, rissotto de carxofes i de postre cremós de iogurt amb confitura de meló (també del Prat).
Per temes de la meva agenda personal, no vaig poder assistir a la tercera part que em feia especial il·lusió: la visita a la granja Torres, on van podeu veure les característiques d’aquesta raça IGP, especialment la seva criança en semillibertat. No obstant us deixo una cortesia de la Montse de Rhubarb and Samphire

Aquí teniu la llista del companys bloguers, recopilada per la Mon (d’April’s kitsch):
http://nototsonpostres.blogspot.com.es
http://cuinetes.bloks.cat
http://delicies.blogspot.com
http://lacuinavioleta.blogspot.com.es
http://tapatdetapes.blogspot.com.es
http://cuinagenerosa.blogspot.com.es
http://esquanmenjo.blogspot.com.es
http://recetasdemon.blogspot.com.es
http://cuinescuina.blogspot.com.es
http://rhubarbandsamphire.blogspot.com.es
http://tiritinyam.blogspot.com.es
http://elcocinillas.wordpress.com
http://aprilskitch.blogspot.com.es
http://www.decuina.net

Aprofito per donar les gràcies també a l'Oscar de decuina.net que després d'organitzar-nos els dies previs, no va poder assistir.

8 comentaris:

  1. M'agrada això del príncep de pota blava :-))) Gran dia i gran post! per cert, la foto del tiriti fent-te una foto (!) no és meva, crec que és de l'April. Salut!

    ResponElimina
  2. Merci a les dues!! La veritats és que cada vegada em satisfà més anar a saraus així i conéixer gent tan maca.
    Montse, arreglat, entre Mon i Montse em vaig fotre un bon embolic :-)

    ResponElimina
  3. Em va agradar coneixe't. Va estar molt bé.
    Bonica crònica.

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  4. Hola Miss Carxofa!!! Jajajaja!! Molt bona crònica Maida! I va ser un plaer tornar a coincidir amb tu en aquests saraus!!
    Una abraçada i visca el pota blava!

    Nuni
    http://cuinetes.bloks.cat

    ResponElimina
  5. Moltes gràcies Glòria i Nuni. Cada persona que conec als saraus és una persona interessant! Llàstima que no ens poguem veure més a sovint.

    ResponElimina
  6. Qué chula la crónica! M'agrada que tots ho haguem vist des de diferents optiques.
    Un petò!!!! i encantada de coneixer-te!

    ResponElimina
  7. Me n'alegro que t'hagi agradat, Abril. A veure si em dóna temps a participar en el teu concurs.
    Una abraçada

    ResponElimina