divendres, 30 de novembre del 2012

La recepta: Gran recapte - Blocs contra la fam (Part 2)

Avui és el dia! Avui (i també demà) podeu col·laborar en el Gran recapte de forma presencial, donant, en el centres de recollida (tots els mercats i bastants supermercats), els aliments que sol·liciten aquest any des del banc dels aliments: LLEGUMS SECS, OLI, LLET i LLAUNES DE CONSERVA DE PEIX
Tal i com us explicava l'altre dia, un grup de blocaires (aquest any som uns 180), publiquem avui una recepta amb alguns d'aquesta aliments amb la intenció d'animar a la gent a participar en aquesta recollida. En els propers dies podreu trobar totes les receptes recopilades a http://blogscontralafam.blogspot.com.es/
L'any passat vaig fer uns tradicionals cigrons amb cap-i-pota i tripa. Aquest any he optat per fer dos clàssics de les tapes però versionats per tal de incloure-hi les llaunes de conserva de peix. A veure què us sembla la proposta. Us dic que vaig fer les dues i a casa van volar (sort que en vaig poder reservar per fer la foto)

Croquetes de tonyina
Aquesta està adaptada de les croquetes diverses 3 del llibre de la Carme Ruscalleda, 'Cuinar per ser feliç'
Ingredients:
- 1 pot de vidre de tonyina (la que venen trossejada--> 'Migas')
- 1 ceba
- 1/2 litre de llet
- 3 rovells
- 100 gr de farina de blat
- 50 gr de Maizena
- Sal
- Pa ratllat i ou
- Oli

La croqueta i la bomba
(Ep, 3 ingredients en la recepta :-)

Elaboració:
1. En una paella prou gran perquè hi pugui cabre tota la massa posem unes gotes d'oli i hi fregim la ceba picada ben fina, fins que quedi rossa (uns 20 minuts)
2. En un bol barregem tots els ingredients: la tonyina (ben escorregut l'oli), la farina, els 3 rovells, la maizena i la llet. Salem. Remenem bé amb la batedora de barnilles.
3. Aboquem la barreja a la paella del sofregit i a mig foc anem remenant sense parar fins que la mescla emulsioni i quedi una massa que es desenganxa sola de les parets de la paella.
4. Traurem la pasta del foc i deixarem refredar. Els hi donem forma de croquetes, les passem per l'ou batut i el pa ratllat i fregim en l'oli calent
Nota:  per fer la forma de croqueta vaig fer xurros llargs i després els vaig anar tallant. Així van quedar menys boterudes

Bombes picants (de tonyina)
Ingredients:
- 6 patates mitjanes
- 1/2 pot de vidre de tonyina
- 1 ceba
- 1 tomàquet
- 1 bitxo
Hi ha gana
- Pebre vermell picant
- 30 gr de mantega
- Pa ratllat i ou
- Clares d'ou (opcional)
- Sal
- Oli


Elaboració:
1. Posem les patates, senceres i amb pell, a bullir en aigua amb sal fins que siguin cuites (si hi clavem un ganivet i se solten ràpids, ja les tenim). Les pelem ràpid i les deixem refredar.
2. Fem un sofregit amb la ceba (hi vaig posar una mica de l'oli de la tonyina), i quan sigui rossa, hi afegim el tomàquet ratllat i el bitxo fins que quedi tot ben sofregit. Hi afegim la tonyina i el pebre vermell i hi fem un parell de voltes perquè agafi el gust.
3. Desfem les patates mentre siguin tèbies i les treballem amb una forquilla barrejant amb la mantega i la clara d'ou (vaig afegir una de les clares de la recepta de les croquetes). Salpebrem. 
4. Per fer les bombes estenem la massa de les patates (sobre una superfície que no s'enganxi) i tallem en quadrats. Hi posem la barreja del sofregit al mig. Recollim per les puntes i fem boles.
5. Les passem per ou batut i pa ratllat i les fregim amb força oli.

Proveu de fer-les i m'expliqueu com us ha anat! I tots a donar aliments!

4 comentaris:

  1. hola! arribo al teu blog desde el fb del Gran Recapte i per aquí em quedo. Una meravella. Felicitats!

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies Patricia.
    El meu blog encara és molt jovenet però amb ganes d'anar escrivint coses!
    Em costarà seguir el teu ritme, però he vist moltes coses interessants al teu.

    ResponElimina
  3. Hola Maida, no et coneixia i m'ha agradat molt poder-ho fer gràcies a aquest gran recapte. Ja seguiré els teus passos. Petons

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies Marina! Escric poquet però tot amb molt de 'carinyo'
    Molt interessant també el teu blog. L'afegeixo a favorits!

    ResponElimina