dimecres, 28 de novembre del 2012

Les receptes de Semproniana, nou llibre

En poc temps he fet dues entrades del Semproniana. La del Patacutxi i la que comenceu a llegir. Totes dues han estat un plaer i totes dues, experiències diferents al que estem acostumats.
El passat dia 12 vaig tenir la sort de ser convidada via l'Òscar (El "Gastroblocaire") a la presentació-sopar-gastroblocparty del nou llibre de l'Ada Parellada: Les receptes de Semproniana de l'editorial Cossetània, que recull els 20 anys de bona feina que porta el restaurant.
L'Ada presentant el seu 'fillet'
Si, sona estrany això de gastroblocparty, però em sembla la manera més encertada de descriure el que vam viure. Una presentació atípica, començant pel lloc, no al Semproniana sinó al Pla dels Àngels; on els convidats es fan el sopar i on alguns acabem fem una 'Sardana del greix d'ànec'. Però els convidats som 'especials', som blocaires, com la mateixa Ada, i ens agrada això d'estar a prop d'una taula de tallar, d'uns fogons i de les salses. I de la companyia de l'Ada i el seu equip.
Es notava que aquest llibre li fa especial il·lusió, tot i que en té uns quants escrits. Tota aquesta proposta en va ser una mostra de com li agrada compartir a l'Ada.
Vam començar amb una divertida introducció de l'Ada, sobre una cadira (ep! Que així no ens havíem de barallar per fer-li fotos). De seguida, ens vam dividir en quatre grups per cuinar els plats del sopar. I és clar, els quatre plats els trobareu al llibre.
Els plats tal i com van quedar
El grup 1 va cuinar, amb l'ajuda de l'Oriol, un entrant, una deliciosa Brandada de bacallà amb pipes caramelitzades, servida en got. La podeu trobar a la pàgina 26.
El grup 2 va cuinar el primer plat, uns Canalons XS de cebiche de peix, amb l'ajuda del Jordi, el gran amic i xef. Podeu llegir la recepta i la visió de l'esdeveniment de la mà del Jordi blocaire aquí i també a la pàgina 42.
El grup 3, el del 'Ada, en el que vaig estar perfectament acompanyada de l'Òscar (Decuina), la Sílvia (Cuinetes) i el Roger (Ambcompte), vam fer uns Farcellets cruixents de confit d'ànec amb verduretes i salsa agredolça (veure pàgina 84)
El grup 4, va fer el postre, una Tartaleta sablé de xocolata, amb el suport del Santi, el marit de l'Ada. A més ens van regalar un postre extra, unes trufetes de Crumiel.
En una hora ho vam tenir tot enllestit, i ens vam disposar a compartir el sopar, històries i bona companyia en l'antic forn ubicat als baixos. L'editorial ens va regalar el llibre i abusant de la confiança l'Ada ens hi va escriure unes dedicatòries precioses.



Recepta:
Ingredients: posaré les dades del llibre, que nosaltres ho vam fer per 20
4 confits d'ànec (cuixa d'ànec confitada, que ja es ven feta)
1 terrina de mousse ànec o similar
4 làmines de pasta brick
2 cebes tendres
2 pastanagues
4 alls tendres
Els del grup. Foto de la Sílvia realitzada pel Lluís
Per la salsa
Melmelada de móres
Mostassa a l'antiga

Elaboració (escrita Maidastyle)
Piquem les verdures en quadrets petits. Posem oli a una cassola i les escalfem (pochar en castellà) fins que estiguin cuites (uns 10-15 minuts). Les deixem refredar per tal que no estovin les làmines de la pasta.
Treiem l'os de les cuixes, vigilant que no en quedi cap. Esqueixem bé la carn per assegurar-nos-en.
Posem la làmina de brick (o bé la partim en dos per fer dos farcellets) i el'mplenem. Capa de verduretes, una cullerada del mousse, i la carn. L'emboliquem com si fessim un farcell i enfornem a 180º fins que agafi color i quedi cruixent.
Per acompanyar preparem una salsa barrejant a parts iguals la mostassa amb la melmelada (o segons el vostre gust personal). Ah! I la salsa, no cal escalfar-la.

Taula parada
En resum, una gran idea que es va convertir en una gran experiència i on apart de tot l'explicat vaig desvirtualitzar altres gastroblocaires, especialment els que vaig compartir taula: la Bet (Tastarutes), l'Ana (La cocinera de Bétulo), l'Àngels (Àngels Cuina), el Jordi (Tot és bo el que l'olla cou), la Sara-Maria (Delícies del rebost) i el bentrobat Lluís-Tiriti (Tiritinyam).
I tots els que no vaig poder xerrar prou:
Aquí us deixo el vídeo que va fer l'editorial de tota la presentació i en què sortim fent la sardana que us comentva. Un cop dessossades les cuixes, amb totes les mans ben greixades, fer una comunió espiritual amb el companys de recepta!

El llibre
Només em queda dir, que si heu anat alguna vegada al Semproniana tindreu ganes de comprar el llibre per descobrir-ne els secrets de les vostres receptes preferides i d'algunes que encara no heu tastat, i també l'origen que les envolta; perquè cada recepta en té una mica d'història. Si, per contra, encara no hi heu anat, trucareu al dia següent per fer una reserva. Recordeu que s'acosta nadal, i aquesta pot ser una bona proposta de regal.


NOTA: Dues novetats des del dia de la presentació. La primera, que ja ens va comentar l'Ada, tots els plats del Semproniana tenen talles, així podeu menjar (i pagar) segons la vostra gana. La segona, s'ha renovat la web: http://www.semproniana.net/ i podeu trobar tots els 'saraus' que munta l'Ada a més de les cartes dels restaurants.

2 comentaris:

  1. Hombreeeeeee Maida!!! pensava que no sortiria mai del forn aquest post....hahahaha
    Molt ben xafat, veus?
    El vostre farcell em va agradar tant que el faig per St. Esteve, mira!
    Petons

    ResponElimina
  2. MErci Jordi! Collons, sóc molt lenta escrivint. En tinc un munt a la nevera, tants que es faran malbé i tot.
    Ja penjaràs fotos del resultat, que segur que et surt de conya!

    ResponElimina